Currykyckling med ris och gröna ärtor

Det här är mumsigt vill jag lova! Det tar tid eftersom att man gör egen buljong från grunden, men det är det verkligen värt! Det krävs att du har en stor gryta hemma, som rymmer ett par liter. 
 
Receptet är ursprungligen från Per Morbergs kokbok, MORBERG lagar husman (bonnier fakta, 2012). 
Jag älskar den kokboken och inspireras verkligen av hans matlagningsstil. Att laga mat med inlevelse och känsla för smak! 
 
Jag vill poängtera att vara väldigt noga med hygienen i köket när du hanterar kycklingen. Tvätta händerna så snart du rört vid kycklingen och tvätta alla redskap noggrannt direkt efter använding. Gör det till en bra vana att du alltid är hygenisk när du lagar mat så behöver du inte vara orolig. Samma sak gäller med ordning i köket, se till att diska undan och torka av bänkar mellan varje moment. Det är så mycket enklare och roligare att laga mat då, när man ser vad man håller på med.
Nog med köksdisciplin, nu lagar vi mat istället:)!
 
 
 
 
Det här behöver du:
1 hel kyckling (ca 1,2kg)
1 morot
1/2 purjolök
1 msk salt/liter vatten
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2-3 persiljestjälkar
5 dl buljong till såsen (som du får av kycklingkoket)
1 fast äpple
1 lök
2-4 msk curry (jag använder 2msk, det ger en tydlig med inte för skarp currysmak)
30-50g smör
2 msk mjöl (Finax, röda glutenfria)
1-2 dl grädde
1 tsk råsocker
1 msk gurkmeja
3 dl ris (Uncle Ben's långkorninga, 10 min)
 
Så här gör du:
 
  
 
Skala och skölj morot och purjolök. Dela dem på längden. Skölj kycklingen och dela den mitt itu. 
 
   
 
Lägg kycklingen i en stor gryta. I med grönsakerna och täck med vatten. Ha i salt, peppar och lagerblad och låt koka i 1 timme. 
 
 
 
Efter att det kokat upp så skummar du av. Titta till kycklingen då och då, annars så sköter det sig självt nu.
 
   
 
När timmen har gått så är det dax att ta upp kycklingen ur buljonen och rensa bort allt kött från skrovet. Det är lite pilligt och varmt så se till att ha hjälp av en gaffel att få loss köttet. Skrovet lägger du sedan tillbaka i buljongen och låter koka med. Under tiden buljongen kokar så sätter du på riset och tärnar kycklingen, inte bara för att få fina bitar utan även för att kontrollera så inga ben eller broskbitar finns kvar. (Ha i riset när 6 dl vatten kokat upp. Sedan stänger du av plattan och låter det stå tills allt är klart.)
 
 
 
Efter cirka 30 minuter så silar du av buljongen i en kastrull och låter den reducera (koka ner) tills lite mer än hälften återstår. 
 
   
 
Under tiden buljongen kokar ner, så skala och hacka lök och äpple grovt. Stek i rikligt med smör, snåla inte för det är grunden till redningen. Ha i curryn och råsockret. Låt curryn få fräsa med så den "vaknar" till. När löken mjuknat så har du i mjölet och låter det fräsa ihop så mjölet löser sig.
 
   
Ha i buljongen lite i taget, låt koka upp och ha i grädden när såsen börjat tjockna. Ha i grukmeja för den vackra färgensvskull. Smaka av med nymald svartpeppar och mer curry om du önskar. Här kan det behövas balanseras upp med lite salt eller socker beroende på hur mycket salt du hade i buljongen och hur mycket sötma och syrlighet du fått av äpplet och råsockret. Smaka dig fram. Sila såsen och när du är nöjd med smaken har du i den tärnade kycklingen och låter det stå varmt på eftervärme, medan du tinar ärtorna. 
 
 
 
 
Lycka till och låt det väl smaka:)! Lämna gärna en kommentar på vad du tycker!