Biffstroganoff med syrlig äppelsallad

Igår blev jag sugen på en rätt jag inte gjort på länge. Biffstroganoff med en syrlig äppelsallad till. Tips på vägen är att smaka av ordentligt under tiden ni lagar, då denna rätt kräver fin balans mellan grönpeppar, dijonsenap och grädde. Jag har även i paprika och champinjon i min rätt, det kan du utesluta om du vill ha en lite mer klassisk ton på det hela. 
 
 
 
Ingredienser:
400g lövbit
1 gul lök
1 näve färska chaminjoner
1/2 röd paprika
1-2 tsk grönpeppar
2-3 tsk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
30 g smör
2 msk mjöl (Finax röda, glutenfritt)
2 dl vatten (har du egen kött buljong, uteslut vatten och fond och kör 2 dl av det istället!)
2 msk kalvfond
3 dl Uncle Bens ris (10 minuters, långkornigt)
 
 
 
Gör så här:
Börja med riset. Alla har vi vårt eget knep på att koka ris. För dig som vill ha lite tips så ska jag berätta hur jag brukar göra. 
Koka upp 6dl vatten med en nypa salt, på högsta värme. Mät upp 3dl ris och ha i det när vattnet börjat koka. På med lock och stäng av plattan. När du lagat klart nedanstående så är riset klart. Skaka runt riset när vattnet har sjunkit undan så du ser riset överst. Jag har aldrig bränt fast ett riskorn med denna teknik! 
 
Stroganoffen:
 
 
  
 
Skär köttet i centimetertjocka strimlor och en gång rakt igenom så att de inte blir för långa. Hacka lök och paprika, skiva champinjonerna i tunna skivor.
 
 
 
 
Lägg lite tid på att steka köttet i två omgångar så det inte blir kokt. Stek i smöret. 
 
 
   
 
 
Stek sedan med lök, champinjoner och paprika i medelhög till hög värme. I med krossad grönpeppar, börja med 1 tsk och smaka sedan av längre fram om du vill ha mer. Sedan har du i tomatpurén och sänker värmen, när du fräst purén något har du i dijonsenapen. 
 
 
 
 
Pudra över mjölet och blanda allt ordentligt. Späd på med vatten och sedan i med fonden. Sist har du i grädden och nu smakar du även av med salt, dijonsenap och mer grönpeppar om du vill. Låt gå på eftervärme medan du gör salladen. 
 
 
 
 
(Obs! Jag hade även i en msk citron och flingsalt som inte är med på bilden!)
 
Syrlig äppelsallad a´la Julia:
1/2 sött och fast äpple
1 msk strimlad rödlök
hackad persilja (enbart bladen)
olivolja
rödvinsvinäger
citron
en nypa flingsalt
 
Tips från coachen! Spara persiljestjälkarna i frysen, perfekt till någon rätt där du vill koka ihop en lätt buljong! 
 
 
 
Lycka till och hoppas det ska smaka:)! 

Kommentera här: