Pasta Carbonara a'la Julia
Min vardagsvariant på den klassiska pastarätten pasta carbonara.
Jag tycker att det är en av de godaste pastarätterna som finns och gör den därför ofta. Dock alternerar jag mellan att göra den "naturell" då menat att jag bara har sidfläsk/bacon, utöver vitlök och parmesan som är huvudsmakerna, eller som i det här receptet med champinjoner och purjolök. Pastasorten brukar oftast vara spaghetti, men jag hade bara mackaroner hemma så det fick bli det!
Det är en väldigt snabb och enkel rätt att laga. Det krävs dock att du har lite känsla för temperaturen på slutet när äggen går i. Jag kommer ge ett litet knep för att se till att få rätt krämighet utan att få äggen stekta eller råa, så läs igenom receptet innan du kör igång! Lycka till:)!


Du behöver:
250g pasta (jag använde maccheroni glutenfri pasta från semper)
2 paket tärnad bacon
2 dl riven parmesan
3 klyftor vitlök
1 stor burk champinjoner
1/4 purjolök
2 kvistar persilja (enbart bladen)
2 ägg
2 dl grädde
svartpeppar
Gör så här:
Börja med att sätt igång pastavattnet och ha i pastan när det börjat koka. Hacka purjolök och champinjoner grovt. Tärna vitlöken. Du kan pressa den oxå men jag tycker att smaken blir bättre till den här rätten när den är finhackad. (Om du ändå vill pressa den så ha då i den på slutet när allt stekt klart). Stek baconet på hög värme. När det fått fin färg så ha i svampen och löken och sänk värmen, passa så att inte löken blir bränd.
Riv parmesanen. Hacka persiljan grovt, var lätt på handen så du inte bankar in grönskan och smaken i skärbrädan! Vispa ihop ost, persilja, ägg och grädde. Häll av pastan och blanda direkt med baconsteket. Stäng av plattan och ha i äggblandningen. Rör hela tiden och det är nu du ska ha koll på värmen. Du vill inte äggen ska vara råa, eller stekta så det blir grynigt. Osten ska smälta och det ska bli härligt krämigt. Servera med mycket nymald svartpeppar.

TIPS:
Sätt över stekpannan i 45 sek eftervärme från plattan som pastan kokade på, den varmaste plattan, om du har sådan spis vill säga. (Annars kör du på medelvärme i ca 45 sek och vänder runt pastan konstant under den tiden.)
Det är klart när äggblandningen följer med upp på pastan när du vänder runt den. Det ska inte rinna ut någon äggblandning från sidorna på botten, när du drar sleven genom pastan(se bild).
Det gäller att pastan åker i direkt, när den är klar, i den redan varma pannan med baconet. Så förbered hellre med att riva ost och göra hela ägglandningen innan du börjat steka baconet och lökarna, om du vet med dig att du är en myskock som gärna såsar lite i köket, hehe;)
Ta gärna fram ägg och häll upp grädden i ett tunt kärl så att de hinner få upp temperaturen lite innan du börjar laga mat. Det hjälper oxå till för att få den där härliga krämigheten.
Om du vill göra det där lilla extra och snofsa till det hela litegrann så servera med en rå äggula i en skalhalva. Tvätta och häll kokande vatten över så alla eventuella bakterier försvinner! Jag brukar lägga skalet i en liten skål under durkslaget när jag häller av pastan!

Lycka till nu och låt det väl smaka!